Tratamentul hemangiomului infantil cu propranolol

4% până la 10% din nou-născuţi prezintă hemangioame, iar dintre acestea mai mult de 50% se situează la nivelul capului şi a gâtului. Se pare că, beta-blocantele reprezintă o opţiune promiţătoare în tratamentul hemangioamelor infantile complicate.
Propranololul, un beta-blocant neselectiv, se pare a fi o opţiune de tratament convenabilă, simplă şi eficientă la copii cu hemangiom infantil. Acest lucru a fost demonstrat în urma unui studiu la sugari şi la copiii mici, efectuat în Zürich (Elveţia).
În studiu au fost luaţi 25 de copii (nou-născuţi şi copii mici) cu hemangiom infantil. Acestora li s-a administrat 1 mg propranolol în prima zi, după care s-a continuat tratamentul cu o doză de 2 mg propranolol. Înainte de începerea tratamentului s-a măsurat suprafaţa, culoarea, grosimea şi forma hemangiomului.
Tratamentul a durat 11 luni, timp în care creşterea hemangiomului a fost stopată rapid la toţi copiii. Suprafaţa, culoarea şi grosimea hemangiomului a scăzut continuu. Observaţi imaginea!
Terapia cu propranolol a fost bine tolerată. La început, 4 copii au prezentat bradicardie (scăderea frecvenţei cardiace) nocturnă, dar care s-a remis fără nici o intervenţie. Alte semne vitale nu au fost afectate. Astfel, în urma acestor rezultate, medicii elveţieni recomandă utilizarea propranololului ca tratament de primă alegere la copiii cu hemangiom infantil.
De menţionat, este faptul că după primele 3 zile de tratament, în urma unor măsurători ale funcţiilor vitale, cum ar fi: ritmul cardiac, tensiunea arterială şi saturaţia de oxigen, din cei 25 de subiecţi luaţi în studiu, au fost eliminaţi 11 copii. Astfel, testul a continuat pe 14 copii.

Adaugă un răspuns:

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

*

*